Albirea pielii

Tulburarea dismorfica corporala

Albirea pielii
Albirea pielii

Tulburarea dismorfica corporala, numita si „sindromul urateniei” este un tip de afectiune psihiatrica in care o persoana este atat de preocupata de un anumit detaliu al corpului, incat, in timp, psihicul uman intervine si distorsioneaza imaginea mentala pe care o are despre sine, in rau. In general, tinerii sunt afectati de aceasta „boala”, insa nu exclusiv. Se considera ca 2% din populatia globului sufera de TDC.

Diagnosticul se pune daca o persoana intruneste cateva simptome specifice, precum o preocupare excesiva fata de un defect fizic, fie ca acesta este vizibil sau nu, tulburari de comportament ori de incadrare sociala din cauza „defectului” si aparitia sau asocierea pe fondul unei alte boli, precum bulimia, anorexia, izolarea sociala, depresii, sindromul personalitatii posesive, comportament obsesiv-compulsiv.

Persoanele cele mai predispuse la acest simptom sunt perfectionistii, introvertitii, narcististii, personalitatile izolante si evitante, pacientii suferinzi de tulburari psihice maniacale si cei schizoizi, dar si cei sensibili la comentariile rautacioase, chiar daca sunt facute in gluma.

In general, oamenii se simt cei mai complexati de piele, conform unui studiu, 73% dintre respondenti declarand ca nu sunt multumiti de anumite trasaturi ale pielii lor. Urmeaza parul, nasul si greutatea, dar si pieptul, ochii, dintii, fesele, buzele, marimea capului, degetele, gatul, umerii, organele genitale, gambele, pometii, inaltimea, fruntea, incheieturile, sprancenele etc. Desi dintii pot fi indreptati, iar sprancenele pensate, dupa cum observati, multe dintre acele „defecte” nu pot fi corectate la fel de usor.

Tratamentul se poate rezolva prin terapia comportamentala in grup, in care suferinzii sunt „educati” cu privire la ceea ce defineste societatea ca standard si ceea ce reprezentam noi in cadrul ei. Formele acestea de terapie sunt insotite adesea de tratament cu pastile, avand ca scop imbunatatirea starii de spirit a pacientilor. Surprinzator este faptul ca efectul placebo nu are efect in cazul acestor oameni.

Multe vedete care sunt criticate pentru operatiilor lor estetice se considera ca ar fi suferi sau ar fi superit de aceasta tulburare, precum Joan Rivers, Michael Jackson sau Melanie Griffith. Daca aceste persoane sufereau de tulburare de dinainte sau viata in atentia publicului care nu a incetat sa-i critice, este un lucru pe care il putem dezbate.

Insa, sa nu uitam: Frumusetea este in ochii celui care priveste!


Lasă un răspuns