Totul despre Piratii din Somalia

In ultimii ani activitatea piratilor somalezi a devenit din ce in ce mai accentuata. Cu toate acestea nimeni nu ii poate opri. Este destul de greu sa ii controlezi si sa ii opresti. In ziua de astazi acestia sunt mai informati, mai inteligenti si mult mai organizati fata de acum 15 ani.

Guvernul de la Mogadishu a cazut in anul 1991 si de atunci tarile vecine cu Somalia au inceput sa pescuiasca in apele somaleze ilegal. Majoritatea pescarilor somalezi erau nervosi pentru ca li se lua din prada asa ca au decis sa riposteze. Initial somalezii nu erau adevarati pirati, erau doar pescari care se urcau la bordul navelor comerciale ce traversau zona pentru ale cere o „taxa”, dupa care erau lasati sa treaca.

Acestia spuneau ca au grija de integritatea teritoriala a Somaliei pana cand se va reuni guvernul tarii lor.

Pescarii nu erau singurii infractori din aceasta scena, multi pirati si-au facut cunoscuta prezenta cand au jefuit navele Natiunilor Unite care transportau mancare pentru taberele de refugiati din Somalia. Acestia se prezentau ca fiind drept garda de coasta.

In timp actele de piraterie s-au transformat in adevarate afaceri. Afaceri de milioane de dolari. In anul 2008 o nava ce trasnporta arme a fost capturata de o banda de pirati somalezi. Acestia au cerut suma de 25 de milioane de dolari pentru eliberarea navei ucrainene.

Problema este ca nimeni nu se poate apropia de ei. Toata lumea stie ca actele de piraterie nu sunt fapte corecte, dar sunt ilegale ? Adevarule este ca locurile in care piratii obisnuiesc sa atace nu sunt ingradite de anumite legi sau reguli. Somalia nu are un guvern functional care sa emita si sa aplice legi. Deseori piratii care sunt prinsi, chiar si cei care sunt prinsi in timpul actului de piraterie sunt eliberati pe coasta somaleza, fara a fi pedepsiti.

 


Lasă un răspuns