Una dintre cele mai intalnite probleme ale erei noastre este depresia, fiind foarte raspandita: – cifrele oficiale arata ca peste 350 de milioane de oameni sufera de depresie. Oanmenii de stiinta considera ca pana in anul 2020, depresia va fi cea mai raspandita boala sau tulburare la nivel international, dupa bolile cardiovasculare.
Romania are, in prezent, doar doua milioane de oameni diagnosticati, cifra care este destul de mica, comparativ cu alte tari si cu populatia totala a taii noastre. De fapt, insa, numarul este mult mai mare, fiindca multi oameni refuza sa accepte ca ar putea ei sa sufere de aceasta tulburare, altora le este frica sa recunoasca fiindu-le frica de stimagul social, in timp ce altii pur si simplu nu au destule informatii – acest lucru se intampla, mai ales, in cazurile batranilor si a zonele rurale.
Inainte de Revolutia din 1989, depresia era un cuvant strain pentru romani, dupa cum era si cancerul, fiind inregistrate foarte putine cazuri din ambele boli in perioada de dinainte de eliberea de sub jugul comunist. Treptat, insa, numarul ambelor afectiuni a crescut, devenind bolile cele mai cunoscute ale momentului.
Se considera ca depresia afecteaza in jur de 10% din populatia Statelor Unite. Cifre apropiate inregistreaza Ucraina si Franta, care alcatuiesc un top trei al celor mai “depresive” tari. Surprinzator este faptul ca, in ciuda traiului de viata ridicat din multe state europene, tot acestea prezinta cele mai multe cazuri de depresie: in clasamentelor celor mai “depresive” zece tari ale lumii, mai bine de jumatate sunt europene: Franta, Olanda, Belgia, Italia, Spania si, singura europeana de aici care nu este dezvoltata, ci in tranzitie, Ucraina.
In afara Europei, cifre mai ridicate ale depresiei se gasesc in Libia, Columbia, Mexic si India. La polul opus, se afla Japonia si tarile africane, cu exceptia celor din nord, care inregistreaza cifre mai mici.