gheata

Stiai ca se trimite gheata in Antarctica?

Oamenii de stiinta planifica, in acest moment, cum sa duca gheata in Antarctica. Acestia se tem de faptul ca ghetarii montani din jurul lumii se vor topi datorita cresterii valorilor temperaturilor, ca urmare a schimbarilor climatice. Acestia isi doresc sa stocheze probe de gheata in cel mai rece loc de pe Pamant. La o altitudine de 4350 metri se afla Col du Dome, chiar sub varful Mont Blanc. Acoperit permanent de zapada, acesta pare a fi o figura permanenta si congelata in Alpi, insa aparentele pot fi inselatoare.

Jerome Chappellaz cercetator in cadrul Centrului National Francez pentru Cercetare Stiintifica a declarat ca temperatura a fost masurata in interiorul ghetarului in anul 1994, iar in 2005 aceasta a inregistrat o crestere a valorii temperaturii cu 1,5 grade Celsius. Din cauza incalzirii globale, o multime de astfel de ghetari non- polari, vor disparea in decursul acestui secol, la altitudini mai mari existand deja probleme in confruntarea topirilor de vara. De asemenea cercetatorul mai declara ca ”suntem, probabil, singura comunitate stiintifica a carei arhiva este in pericol de disparitie de pe suprafata planetei. Daca lucrezi pe corali, sedimente marine sau pe inele copacilor, vei avea intotdeauna siguranta ca acestea vor ramane pe Pamant pentru mai multe secole.”

Doar o mica cantitate de gheata montana a fost colectata si studiata, iar in anul 2016 Col du Dome va deveni primul contribuitor la gheata din Antarctica. Stocate in siguranta, intr-un sant inghetat si urias, bucatile de gheata vor fi pur si simplu sigilate in pungi, si se vor afla la 10 metri sub suprafata, unde temperatura va avea o temperatura constanta de -50 grade Celsius.

Echipa va folosi instrumente speciale pentru a extrage nuclee de gheata cilindrice din Col du Dome. La o lungime mai mare de 130 de metri si un diametru de 10 centimetri, probele vor trebui sa fie aduse la suprafata in bucati.


Lasă un răspuns