Foam

Spuma magica de la Campionatul Mondial de fotbal 2014

Avand in vedere faptul ca un numar impresionant de oameni ajung sa urmareasca Cupa Mondiala la fiecare 4 ani, este incredibil cat de confuzi pot fi suporterii in privinta regulilor de joc adoptate. In acest an in Brazilia, arbitrii au folosit de multe ori o canistra cu o substanta necunoscuta, care pare a fi spuma de ras la prima vedere. Arbitrii pot desena un cerc in jurul mingii, inainte de a se executa o lovitura, urmata de o linie trasata la 10 metri de unde se afla mingea. ce se intampla in acest caz ? Si ce fel de spuma este aceea ?

Ei bine conform regulilor din fotbal, aparatorii trebuie sa se alfe la o distanta de cel putin 10 metri fata de cel care executa lovitura libera. Este o regula destul de simpla si usor de urmat. Problema e ca pana acum aceasta distanta era aproximata si zidul de jucatori avansa de multe ori un metru sau doi la neatentia arbitrului. In realitate distanta dintre zidul de aparatori si executantul loviturii libere depindea de cat era arbitrul de tolerant. Uneori anumiti jucatori abuzau de toleranta arbitrilor si de aceasta regula care nu era urmata. Acelasi era cazul si pentru cei ce executau loviturile libere, acestia impingeau mingea cu cativa metri mai aproape spre poarta adversarilor.

Asa a fost luata decizia de a crea aceasta spuma care sa ii ajute pe arbitri in pozitionarea corecta a jucatorilor in cazul unei lovituri libere.

Spuma este folosita in Brazilia pentru cativa ani, dar abia acum cu ocazia Cupei Mondiale si-a facut aparitia oficiala. Aceasta consta din apa si butan sub presiune: Butan-ul se extinde rapid din canistra si face ca spuma sa ia volum, dupa care se evapora in mod rapid. Avand in vedere acest proces, spuma devine invizibila dupa 2-3 minute de la aplicarea pe teren.

 

 


Lasă un răspuns