religie

Religia benefica pentru sanatatea mintala

De foarte mult timp, religia a fost legata cu o stare psihica sanatoasa, insa un nou studiu a descoperit ca religia ar putea avea mai multe beneficii decat sportul asupra organismului uman. Studiul, care a fost realizat la London School of Economisc, au analizat oameni europeni mai in varsta si au descoperit ca cei care au facut sau inca fac parte dintr-o grupare religioasa au parte de mai multe beneficii asupra sanatatii mintale fata de cei care au fost implicati in actiuni de caritate, sport sau educatie.

Dr. Mauricio Avendano, autorul studiului sustine ca ”biserica pare sa joace un rol social extrem de important in pastrarea depresiei la distanta fata de indivizi si, de asemenea, are rol de mecanism de aparare in perioadele de boli care apar mai tarziu in viata. Inca nu este clar pentru noi care este contributia religiei in fiecare caz, sau daca este vorba de sentimentul de apartenenta si cel de a nu fi izolat social.”

De asemenea, in cadrul studiului s-a mai descoperit, in mod interesant ca, uneori, apartenenta politica sau la alta comunitate si-a pierdut o buna parte din beneficii de-a lungul timpului. Beneficiile pe termen scurt in ceea ce priveste conexiunile sociale au evoluat, de cele mai multe ori, in simptome depresive.

Mai multe studii au incercat sa examineze impactul religiei asupra sanatatii mintale si chiar si asupra corpului. Intr-un studiu, oamenii de stiinta au analizat budisti, catolici, evrei, protestanti si musulmani, si au incercat sa observe modelul in care spiritualitatea le-a influentat bunastarea. Astfel, cercetatorii au descoperit ca religia si spiritualitatea sunt legate de o conexiune mai buna cu restul umanitatii si a Universului, ajutand oamenii sa fie mai putin stresati.

Cu toate acestea, exista si aspecte mentale negative care pot sa apara in urma legaturii oamenilor cu religia. In anul 2013, cercetatorii au descoperit ca oamenii care credeau intr-un Dumnezeu punitiv au fost mai predispusi sa sufere de anxietate sociala, paranoia, obsesie si compulsii.


Lasă un răspuns