Regretul este unul dintre cele mai grave si mai puternice sentimente parazite. Cei care au fost invatati sa mearga in viata cu spatele se lasa in voia acestui sentiment, concentrandu-se, cu nefericire, asupra a ce nu au lasat deoparte din ceea ce este sau ceea ce ar fi putut fi. Definim regretul a fi ceea ce simtim cand ne dam seama ca situatia noastra actuala ar fi mai placuta daca am decide sa actionam diferit. E un sentimen asupra caruia privim inapoi, in care ne dorim sa anulam anumite aspecte ale trecutului.
Iata cateva descoperiri stiintifice despre regret, asupra carora poti medita:
Nu vei gasi regret la copii. Copiii in varsta de sapte ani pot compara ceea ce s-a intamplat cu ceea ce s-ar fi intamplat daca ar fi luat decizii mai bune in trecut. In schimb, copiii mai mici, de 3-5 ani, au inca un spirit pur. Dar, in cele din urma, la fel ca si noi, restul, acestia vor incepe sa mediteze si sa isi dea seama ca anumite lucruri ar fi luat o alta intorsatura daca ar fi actionat altfel.
Pentru a simti regret, trebuie sa recunosti consecintele a ceea ce ai facut sau nu. Trebuie sa ai rabdare si sa stii daca o decizie pe care nu ai luat-o este o alegere proasta. Nu ne dam seama de beneficiile deciziilor pe care nu le-am luat, decat foarte tarziu.
Regretul exista pentru ca este util. In momentul in care simtim regret, sau atunci cand ne simtim vinovati sau jenati de ceea ce am facut, suntem motivati sa reparam greselile pe care le-am facut si incercam sa luam decizii mai bune pe viitor. Regretul este inevitabil, deoarece exista costuri pentru fiecare alegere pe care o facem. Ori de cate ori alegi o cale, vei cauta imediat beneficiile pe care aceasta poate sa ti le aduca. Regretul este un sentiment comun, iar faptul ca recunoastem acest sentiment la cei din jurul nostru este doar o chestiune separata.