Numai doua paduri mai sunt intacte in lume

Cele doua paduri neatinse de mana omului, sunt padurile Amazonului si cele din Congo. Un studiu realizat recent anunta ca padurile sunt mai fragmentate in prezent mai mult decat au fost vreodata.

Oamenii de stiinta de la Universitatea North Carolina State au descoperit ca daca cineva ar fi luat din intamplare si dus in una din padurile lumii, va exista o sansa de 70 % ca acesta sa se afle la un kilometru de marginea padurii. Ce inseamna acest lucru? Practic, nicio padure de pe fata pamantului, cu exceptia Amazonului si Congo, nu poate fi numita o padure salbatica.

Cine este raspunzator de acest lucru?

Aceste stiri deprimante pot fi puse pe seama dezvoltarii urbane, suburbane si a celor agricole, vinovate atat pentru taierea padurilor, cat si pentru interventia omului in habitatele naturale, cum ar fi campuri, zonele umede sau alte ecosisteme.

Unul din co-autorii studiului si biologist, declara ca nu este niciun secret faptul ca padurile lumii sunt in scadere, asa ca acest studiu cauta raspunsurile la efectele pe care taierea padurilor pot sa le aiba asupra unor habitate din padurile fragmentate ramase. In ceea ce priveste diminuarea biodiversitatii de pe pamant, astfel de constatari nu sunt deloc vesti bune. Studiile anterioare au demonstrat ca fracturarea ecologica reduce diversitatea plantelor si a animalelor de la 13 % la 75 %.

Efectele negative, gasite initial, sunt surprinzatoare. „Insa, am fost surprins de faptul ca aceste efecte negative au devenit din ce in ce mai negative odata cu trecerea timpului. Unele rezultate au aratat un procent de 50% sau poate mai mare a declinului in speciile de plante si animale, in ultimii 20 de ani”- declara co-autorul studiului. Acesta a mai sugerat ca se va gandi la un plan de a imbunatati optiunile vietii salbatice. De asemenea, oamenii sunt obligati sa ia masuri cat mai repede, inainte ca unele specii sa dispara definitiv.

 


Lasă un răspuns