Liberia

Liberia sarbatoreste sfarsitul epidemiei Ebola

Seful Fortelor Armate din Liberia, Daniel D. Ziankahn Jr., si-a pus deoparte costumul de birou si a imbracat haine mai lejere pentru a iesi in teren. Noua luni mai devreme, soldatii sai au luptat in mahalaua din West Point, doborand rezidenti in urma revoltelor ce au izbucnit in prima zi a carantinei, epidemia Ebola dezlantuindu-se in acest cartier.

Dar acum, trupele sale au jucat un meci de fotbal destinat sa ajute la repararea rupturii care s-a creat intre Fortele de Securitate si locuitorii din Wesst Point. Sambata, in ziua in care Liberia a declarat ca epidemia de Ebola s-a inchiat, jucatorii s-ai imbrancit pe un teren de fotbal improvizat, flancat de sute de membri ai comunitatii, cele mai multe aplauze auzindu-se pentru echipa West Point All Star.

A fost un contrast impresionant, fata de ceea ce se intampla vara trecuta, unde un centru de sustinere pentru pacientii cu Ebola a fost infiintat in aceeasi zona a Monroviei, capitala Liberiei, fara a avea acordul comunitatii. Locuitorii s-au temut ca guvernul va introduce aceasta boala in cartierul lor, iar multe persoane au atacat acest centru dupa cateva zile de la stabilirea acestuia.

Nelinistile si inmormantarile pe timp de noapte ale victimelor rapuse de Ebola, a determinat ca, presedintele tarii, Ellen Johnson Sirleaf, sa anunte ca zona West Point se afla in carantina, care a inceput pe 20 august, impiedicand astfel, ca locuitorii cartierului sa mai aiba contact cu lumea dinafara.

Locuitorii din west Point s-au trezit inchisi in spatele unor baricade pazite de soldati si ofiteri de politie. In momentul in care comisarul Miatta H. Flower, locuitor al acestui cartier, a incercat sa isi scoata familia de acolo din prima zi, locuitorii au izbucnit de furie, exprimandu-si acest sentiment prin crearea unei revolte.

In urma acesti revolte, cativa oameni au fost impuscati, inclusiv un baiat in varsta de 15 ani, Shakie Kamara, care a sangerat pana la moarte, deoarece spitalele din Monrovia erau pline de pacienti bolnavi cu Ebola. Corpul copilului a fost ingropat si nu i s-a facut autopsie.


Lasă un răspuns