Amenajarea de lacuri artificiale schimba radical proprietatile suprafetei active rezultanta fiind modificarea regimului termic local, caracterizat prin amplitudini termice reduse, a perioadei cu inghet care se diminueaza cu pana la 20 zile pe an in jurul lacurilor mari si cu 10-15 zile in jurul celor mici. De asemenea, in sezonul cald al anului deasupra intinderilor acvatice lacustre aerul este mai rece decat in spatiile din jur ziua, mai cald noaptea, creandu-se premisele manifestarii brizelor lacustre. Umiditatea relativa deasupra lacurilor este mai ridicata, iar depunerile de roua din jurul lor mai frecvente si consistente, determinand o reducere a evapotranspiratiei pe teritoriile vecine.
Ameliorarea stratului de zapada. In general stratul de zapada exercita o actiune pozitiva asupra culturilor agricole pe timpul iernii. Cand este prea gros insa, ridica temperatura din sol peste limitele permise unei bune pastrari a semintelor semanaturilor de toamna, care astfel pot putrezi. In aceste situatii stratul de zapada se poate compacta, comprima pana la o grosime optima prin tavalugire menita sa asigure semintelor si plantelor temperaturi suficient de ridicate pentru a nu ingheta si, suficient de coborate pentru a nu putrezi.
Combaterea ingheturilor tarzii de primavara si timpurii de toamna, include o gama diversa de masuri, ce nu au ca scop incalzirea temporara a aerului din spatiile protejate, prin crearea de ecrane sau nori de fum artificiali, marirea umiditatii solului si aerului, ventilarea aerului, incalzirea aerului, adapostirea culturilor etc.
Omul poate folosi diferite metode de producere, pe suprafate restranse, a precipitatiilor artificiale (prin aducere unui aport de nuclee de condensare unor mase noroase), poate diminua sau combate fenomene daunatoare precum grindina (prin intermediul rechetelor antigrindina), sau poate contribui la disiparea cetii, fenomen care ingreueaza desfasurarea activitatii din transporturile aeriene si navale indeosebi. Din exemplele anterioare, doar cu mici exceptii (defrisari, desecari), se poate contura rolul pozitiv al omului, care prin interventiile sale introduce modificari benefice de natura microclimatica si topoclimatica.