Excavatorul este o masina specializata in saparea pamantului, realizand si transportul la o distanta apropiata pentru a descarca materialul in alte mijloace de transport sau in diferite depozite. Aceasta sunt impartite in doua categorii, dupa alcatuire: cu o singura cupa (avand o functionare continua) si cu mai multe cupe (avand o functionare continua).
Dintre acestea doua, excavatorul cu o cupa este cel mai utilizat, in general, fiind o masina universala de constructie, cu el realizandu-se intre 45-65% dintre lucrarile de pamant. Acesta poate fi folosit si in colaborare cu alte instrumente specifice, precum cupa de incarcare, freza, soneta macara, lama de nivelare etc.
La fel de importanta este si impartirea lor dupa capacitatea cupei. Astfel, acestea pot fi cu capacitate mica, mijlocie sau mare, cele din urma fiind utilizate pentru lucrari cu volum mare, precum exploatarile miniere de suprafata sau lucrarile hidrotehnice. In functie de modul sub care actioneaza sunt doua tipuri de excavatoare: cele mecanice (pentru care se folosesc cabluri) si cele hidraulice.

Excavatoarele se pot deplasa pe pneuri, pe senile, pe sine sau pot fi pasitoare. Excavatoarele pe pneuri au o capacitate redusa, de aceea cele mai folosite tipuri sunt cele pe senile, doarece ingaduiesc realizarea lucrarilor si apoi mutarea chiar si pe terenuri ce nu sunt amenajate in conditii bune, indiferent de anotimpul in care se desfasoara actiunea. Celelalte doua tipuri sunt mai limitate: cele pe sine, evident, depind de existenta unor linii de cale ferate, de aceea sunt folosite, in special, pentru ridicarea infrastructurii cailor ferate, iar excavatoarele pasitoare sunt utilizate doar in colaboare cu echipamente de capacitate de peste trei metri cub, adica una foarte mare, si nu sunt intrebuintate decat in afara constructiilor civile si industriale.
Buldozerul este un utilaj de constructie compus dintr-un tractor pe senile sau pe pneuri, pe acesta fiind instalat echipamentul de lucru. Acest echipament este alcatuit dintr-o lama care este pornita in urma activarii cilindirilor hidraulici sau, in cazul modelelor mai vechi, activarii cablurilor. Realizarea sapaturilor cu buldozerul se face prin infigerea lamei in pamant, rezultand in taierea unui strat de pamant, in urma impingerii.
Buldozerul este un utilaj complex, putand fi folosit atat drept utilaj independent, cat si ca utilaj pentru completare intr-un sistem de masini pentru a se realiza saparea sau deplasarea pamantului, nivelarea, formarea gramezilor si executarea umpluturilor.
Pentru folosirea unor astfel de utilaje, fie ca aveti nevoie sa il inchiriati de la cineva sau sa va execute lucrarea, puteti da click aici.