Dependenta de relatie

Toata lumea isi doreste sa fie fericit si sa aiba parte de cele mai frumoase momente altaturi de persoana draga. Sigur ca este normal ca intr-o relatie de cuplu sa existe diferite discutii si chiar certuri mai ales ca fiecare dintre parteneri este diferit si are personalitate si mentalitate diferita.

In momentul in care doi oameni care se iubesc sau cel putin se iubeau destul de mult, isi doresc sa puna punct relatiei, este destul de normal ca cel putin unul dintre ei sa fie dezamagit si sa ii fie dezamagite asteptarile.

Oricum ar fi nu trebuie sa fim dependente de relatia pe care o avem. De multe ori oamenii confunda sentimentul de iubire cu sentimentul de obisnuinta.  Dependenta in cuplu poate fi un lucru cu adevarat daunator pentru personalitatea fiecarei persoane.

Daca o relatie are ca scop dorinta de a fi iubit, cel mai probabil vom esua. Singurul fel in care ne putem asigura ca suntem iubiti este sa fim persoane care meritam iubire. Nu putem fi persoane care sa meritam iubirea daca scopul nostru principal in viata este sa fim iubiti, iar noi sa fim pasivi. Asta nu inseamna ca cei dependenti pasiv nu fac ceva pentru ceilalti, ci motivul lor cand fac este de a intari atasamentul celorlalti fata de el, pentru a se asigura ca li se va purta de grija.

Din aceasta categorie fac parte cei carora le este greu sa traieasca fara parinti, sa isi gaseasca o slujba, sa paraseasca o slujba care nu este satisfacatoare sau sa aiba un hobby.

In cuplu si casnicie, partenerii au rolurile lor bine stabilite. Femeia are grija de casa, copii, gateste, face curat in casa, sotul se ocupa de finate si face alte activitati unde femeia cu greu le poate indeplini. In cuplurile sanatoase aceste roluri pot fi schimbate. Poate fi considerata aceasta schimbare un fel de joaca care poate adauga ceva nou relatiei, diminuand in acelasi timp dependenta care ii caracterizeaza.

Asadar, trebuie sa avm grija s aiubim fara sa fim dependenti astfel incat sa fim fericiti si sa ne simtim bine in relatia pe care o avem. Parerea de rau sau dezamagirea este normala in cazul implicarii sentimentale intr-o relatie.


Lasă un răspuns