Muntii Scorpiei

Climatul muntilor inalti in zona calda

Este specific ariilor montane de la latitudini joase ale caror altitudini sunt mai mari de 2000m. In aceste arii caracteristicile climei se modifica substantial comparativ cu zonele joase (odata cu cresterea inaltimii, cu expozitia si orientarea versantilor si a culmilor, cu gradul de inclinare si de fragmentare al formelor de relief), astfel ca, putem remarca existenta deasupra limitei altitudinale amintite, a unui alt tip de clima.

In zona climatelor calde, arii cu clima montana se intalnesc:

– in America de Nord – in partea inalta din sudul Podisului Mexican, in aria montana din jurul capitalei mexicane, in sudul Muntilor Stancosi (Muntii Elberg) si ai Muntilor Sierra Nevada,

– in America de Sud – in Anzii Cordilieri,

– pe portiuni restranse din America Central – Istmica,

– in Asia – in Caucaz, Pamir, Karakorum, Himalaya, muntii din insulele indoneziene Sumatera si Kalimantan, muntii din Noua Giunee si din sud-vestul Peninsulei Arabia,

– in Africa – in estul (podisului inalt al Etiopiei, inaltimile Eritreii, inaltimile montane Kenya, Kilimandjaro, Ruwenzori, Elgon) si sudul continentului (Muntii Scorpiei).

Caracteristicile de baza ale climatului muntilor inalti sunt date de scaderea temperaturii (cu aproximativ 0,6oC la 100m) si cresterea umiditatii aerului si a cantitatilor de precipitatii, odata cu inaintarea in inaltime. Caracteristicile termice si pluviometrice ale ariilor montane se diferentiaza adesea pe spatii restranse in functie de altitudine, expozitie, inclinare, fragmentare etc., incat a stabili o legitate de evolutie valorica pe verticala a elementelor climatice, este foarte dificil de realizat, adeseori incercarea in cauza putand fi hazardata sau harazita esecului.

Odata cu cresterea altitudinii se reduce treptat si valoarea presiunii atmosferice, dar se intensifica in schimb circulatia maselor de aer sub forma de vanturi. Cresterea altitudinii atrage dupa sine si modificari ale altor elemente climatice cum ar fi nebulozitatea si durata de stralucire a Soarelui si de aici modificari survenite in ponderea categoriilor de radiatii primite (directe, difuze etc.) sau a celor cedate (reflectata efectiva). Prin faptul ca patrund in straturile atmosferice din ce in ce mai inalte, suprafetele montane vin intr-un alt fel de raport cu radiatia solara si cu circulatia atmosferica.


Lasă un răspuns