Ciudatenii de Sfantul Andrei

Toti romanii stiu despre aceasta sarbatoare mai ales ca cea mai mare parte a lor poarta numele de Andrei sau Andreea. Aceasta sarbatoare este foarte importanta pentru fiecare dintre si trebuie sa avem cunostinte despre ea.

De fapt, aceasta sarbatoare a Sfantului Andrei este mai degraba o sarbatoare a traditiilor si a obiceiurilor. exista foarte multe superstitii legate de aceasta sarbatoare si care ar merita macar sa fie cunoascute.Spun ca ar merita sa fie cunoscute pentru ca foarte multi oameni nu se incred in superstitii de acest gen insa merita sa le stim povestea pentru a duce traidtia mai departe, pentru a le povesti si copiilor nostri.

Babele sau oamenii-strigoi, inainte de a iesi din casa pe horn, se ung pe talpi cu untura. Adeseori ei trag si clopotele pe la biserica. Cand nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor, dar toate gospodinele au luat masuri de aparare: au mancat usturoi, s-au uns pe frunte, pe piept, pe spate si la incheieturile trupului. Au uns ferestrele, usile, hornurile, scarile, clantele usilor, boii si vacile la coarne, clestele, lada si toporul. Pe alocuri, usturoiul este tavalit mai intai prin funingine. Unii astupa si hornul sobei. Daca strigoii nu gasesc nici un loc pe unde sa intre in casa, atunci cauta sa-i cheme afara pe cei dinauntru. Strigoiul vine si striga la fereastra: „Ai mancat usturoi?”. Daca omul raspunde, il muteste; iar daca tace, se duce in treaba sa si incearca pe la cei care n-au mancat usturoi.

De asemenea, in aceatsa seara magica, fetele nemaritate isi pun anumite lucruri sub perna pentru a afla care ii este ursitul sau soarta asa cum se spune in popor. Se pare ca persoana care viseaza un barbat inseamna ca acela ii va fi soarta.

Asadar, este foarte important


Lasă un răspuns