Cele mai interesante planete

Am ajuns sa credem ca Pamantul este centrul Universului, chiar daca sunt sute de galaxii, sute de alte sisteme solar si poate chiar milioane de planete, multe dintre ele fiind inca nedescoperite. Sa ajungi sa le inveti pe toate dupa nume este destul de greu, mai ales daca luam in considerare faptul ca au nume deosebit de lungi si complicate, insa cele de mai jos ies in evidenta cu o serie de caracteristici.

Kepler – 10c – Cea mai mare planeta din piatra

Planeta are o dimensiune de 2.3 ori mai mare decat cea a pamantului, ceea ce nu e tocmai mare si este clasificata ca fiind o planeta ce face parte din grupa „mini-Neptun”. Chiar si asa, planeta are o masa de 17 ori mai mare decat cea a Pamantului, mult mai mult decat oricine s-ar fi asteptat.

Densitatea planetei este data de faptul ca aceasta este formata din pietre si alte materiale solide, ceea ce e destul de impresionant. In mod normal o planeta de aceasta dimensiune ar trebui sa fie un gigant de gaz, la fel cum sunt Jupiter si Saturn, gravitatia acestor planete fiind atata de puternica incat atrage hidrogenul si heliumul.

GJ 1214b – Cea mai uda planeta

Si aceasta planeta este mult mai mare decat pamantul. Aceasta planeta insa nu are o masa creata din piatra ci din apa. Oamenii de stiinta estimeaza ca o mare parte din planeta GJ 1214b, descoperita in anul 2009, este scufundata sub apa, chiar daca temperatura de la suprafata este mult mai mare decat pe Pamant.

Substanta gasita pe planeta nu este apa normala totusi. Din cauza temepraturii ridicate si datorita presiunii foarte mari aceasta este o versiune extraterestra de apa pe care oamenii de stiinta o denumesc „hot ice” sau apa „super fluid”.

Oamenii de stiinta spera sa lanseze o misiune speciala in scopul descoperirii acestei planete pana in anul 2018.

Blogger: Cezara I.


Lasă un răspuns