luna

Cel mai apropiat vecin natural al Pamantului

lunaLuna este singurul vecin natural al Pamantului si cel mai apropiat corp ceresc, distanta medie pana la Luna fiind de 384,400 km. Orbita Lunii in jurul Pamantului nu este una circulara, si ovala, astfel ca distanta dintre Pamant si Luna variaza de la  363.300 km (perigeu)  la 405.500 km (apogeu). Luna efectueaza o rotatie completa in jurul Pamantului in 27 de zile, 7 ore, 43 de minute si 11.6 secunde. In acest interval luna are 4 faze: luna noua, primul patrar, luna plina si ultimul patrar, care se repeta in 29 de zile, 12 ore, 44 de minute si 2.8 secunde.

Lucruri surpinzatoare despre Luna

Formarea Lunii. Potrivit unor teorii, Luna a luat nastere in urma unui impact a Pamantului cu o roca de dimensiunea planetei Marte, la scurt timp dupa ce sistemul nostru solar a fost format, acum 4,5 miliarde de ani in urma.

Luna este ”blocata”. Poate ca unul din cele mai interesante lucru despre Luna este ca, de fiecare data vedem aceeasi fata a sa. Din moment ce, atat Pamantul cat si Luna orbiteaza, cum este posibil acest lucru? Cu mult timp in urma, efectele gravitationale ale Pamantului ui determinat incetinirea rotatiei Lunii pe axa sa. Odata ce rotatia Lunii s-a stabilizat suficient de mult incat sa se potriveasca cu perioada sa de orbitare, acest efect s-a stabilizat. O multime de sateliti naturali similari ai altor planete au un comportament asemanator.

Partea intunecata a Lunii. Cu siguranta ai auzit ca Luna are o parte intunecata, insa aceasta afirmatie este incorecta deoarece asa ceva nu exista. Exista insa o parte indepartata, pe care nu o putem vedea de pe Pamant. Mai exact, lumina solara cade pe toata suprafata ei, dar oamenii vad lumina doar pe partea care se vede de pe Pamant.

De asemenea, Luna nu este perfect rotunda. Multi oameni sunt de parere ca Luna este sferica, insa acest satelit natural are forma unui ou. Iar centrul masei ei nu este in punctul care ar fi din punct de vedere geometric centrul ei, ci la aproximativ 2 kilometri departare de acesta.

 


Lasă un răspuns