centenari

Cat de mult putem trai?

Din ce in ce mai multi oameni reusesc sa ajunga la varsta de 100 de ani, insa cat de mult putem trai? Si ce ar presupune acest lucru?

Dr. Huseland- una din cele mai solide minti din Germania- a identificat o serie de factori care pot fi legati de o speranta de viata mai lunga: o dieta moderata- bogata in legume, un stil de viata activ, ingrijirea trupului, somn bun, aer curat, si bineinteles, sa se fi nascut intr-o familie in care acestia au trait o viata lunga. Medicul declara ca viata umana poate fi prelungita in ciuda limitelor ei actuale, fara insa a pierde activitatea si utilitatea.

Insa acesta estimeaza ca jumatate din copiii nascuti vor muri inainte de a indeplini varsta de 10 ani, o rata de mortalitate alarmanta. Cu toate acestea, in cazul in care copilul ar trece foarte usor peste bolile copilariei, cum ar fi rujeola, rubeola, variola sau alte boli ale celor mici, acestia au o sansa de a-si croi un drum de succes pana la varsta de macar 30 de ani. In conditii ideale, Huseland crede ca viata s-ar putea extinde pana la varsta de 200 de ani.

La nivel mondial, numarul de persoane centenare- cu varsta de peste 100 de ani- va creste de 10 ori intre anii 2010 si 2050. O componenta importanta a acestui lucru depinde, dupa cum doctorul a spus, de varsta parintilor. Dar cresterea persoanelor centenare nu poate fi explicata doar prin genetica, care in mod clar s-a schimbat foarte mult in ultimele secole. Mai degraba, exista o serie de imbunatatiri a stilului de viata care determina o crestere a sanselor a unei vieti mai longevive. Motivele unui astfel de lucru sunt caracterizate de ingrijirea sanatatii, imbunatatirea tratamentelor medicale, a masurilor de sanatate publica- cum ar fi aer si apa curata, educatie mai buna dar si standarde mai bune de trai- cum ar fi casele care, astazi, inseamna caldura. Multi cercetatori declara ca viata longeviva se datoareza in mare parte medicinei si a banilor.


One Comments

  • Alin

    iunie 4, 2015

    se spune ca traim in functie de ceea ce mancam. oare cat e de adevarat?

    Reply

Lasă un răspuns