Ar trebui casetele audio sa fie populare iar?

casete andre + andreea balan

In urma succesului masiv al muzicii din mediul digital din ultimii ani, au aparut mici miscari de nisa care se specializeaza in inregistrarile de tipul celor de pe vremea parintilor. Traducere: vanzarile de albume pe vinil cresc usor in fiecare an, cea mai mare fiind de 14% in 2010. Nu putem spune ca ne asteptam la asta, dar poate aceasta crestere este atribuita faptului ca muzica suna mai bine pe vinil decat intr-un fisier digital.

Dar acum, alt mediu de redare a muzicii incearca sa fie readus la viata si chiar nu pot intelege de ce ar vrea cineva asta. Din oarecare motiv, lumea incearca sa readuca la moda … caseta audio.

Sigur, din punct de vedere al portabilitatii, in comparatie cu vinilul, caseta era grozava. Si sunt sigur ca pentru artist sa produca o serie de casete este mai ieftin, decat daca ar produce acelasi numar pe vinil sau CD. Dar cam aici se termina beneficiile.

In primul rand, niciodata nu aveai de unde sa stii daca albumul tau preferat nu avea sa devina un moment gen „acest mesaj se va autodistruge”. Asta pentru ca, fara niciun motiv anume, banda se putea rupe, iar pentru a o repara aveai nevoie de banda scotch si, daca reuseai s-o repari, caseta avea sa sara o parte din melodia unde s-a rupt banda sau sa scoata un sunet „subred”. Iar pentru a o derula, trebuia sa folosesti un creion sau un pix.

Oamenii mai folosesc fraza „deruleaz melodia”? Cand a fost ultima data cand ati folosit acele cuvinte? Cand e ultima data cand a trebuit sa faceti asta? Nu, sarim peste piese. Oamenii faceau asta si cu casetele, insa direrenta era ca trebuia sa apesi butonul de derulare si sperai sa opresti exact in momentul in care se termina o piesa si incepe urmatoarea. Sanse care erau destul de mici, dupa cum va dati seama.

Asa ca, de ce ar dori cineva sa ne intoarcem la ele, nu pot intelege.


One Comments

  • Alin

    aprilie 6, 2015

    Inca mai am casetele din copilarie. Au avut un mare impact muzical in acea vreme. Pacat ca tehnologia evoulueaza asa de repede si uitam de ele.

    Reply

Lasă un răspuns