Alcoorexia

Fara sa isi dea seama, foarte multe femei cad prada alcoorexiei. Nu stiu ce presupune acest lucru tocmai pentru ca nu isi dau seama ce inseamna asta. Alcoorexia (drunkorexia in original) este o noua tulburare de alimentatie care face deja numeroase victime in randul femeilor. Semnalul de alarma asupra acestui flagel a fost tras de cercetatorii britanici. Alcoorexia implica saritul peste mese pentru a face economie de calorii din doza permisa zilnic, calorii care sunt consumate pe alcool.

Aflate sub presiunea incrucisata dintre dorinta de a fi suple si cea de a consuma alcool, multe femei prefera sa sara peste mese pentru a-si putea „permite” cantitatea de alcool de care simt nevoia.

Fenomenul a fost numit de specialisti alcoorexie, o combinatie intre „alcoolism” si „anorexie”.

Un motiv in plus de raspandire a acestei tulburari este popularitatea dietelor pe „puncte”, in care fiecarui aliment i se atribuie un punctaj. Pentru a nu depasi un numar de puncte calculat pe zi, multe persoane substituie punctele din mancare cu cele din alcool.

In Statele Unite alcoorexia este o afectiune foarte cunoscuta, iar acum se pare ca a pus stapanire si pe Marea Britanie.

Persoanele obsedate de numararea caloriilor pe care le consuma ajung, astfel, sa consume alcool in loc sa manance – un comportament cu efecte grave asupra sanatatii, deoarece a bea pe stomacul gol duce la amplificarea efectelor alcoolului in organism.

Desi mentionarea pe etichetele produselor alimentare a numarului de calorii pe care il contin este o masura folositoare pentru marea majoritate a persoanelor, exista si de cazuri in care aceasta masura poate avea un efect nociv – si anume in cazul persoanelor cu anumite tulburari de alimentatie, spune Adrienne Key, psihiatru la Priory Hospital.

Fenomenul este unul recent: in urma cu 20 de ani, se intalneau foarte putine asemenea cazuri de persoane care beau in loc sa manance, de teama sa nu se ingrase, pe cand acum specialistii au de-a face frecvent cu asemenea situatii.

Un pahar de vin contine aproximativ 130 de calorii, iar o halba de bere de 0,5 litri – aproximativ 200 de calorii.


Lasă un răspuns