20 de ani de la lansarea Pentium

Cu totii stim ca de procesoarele din seria Pentium. Cu cativa ani in urma auzeai mereu de calculatoare Pentium 4. Intel a creat un adevarat brand cu Pentium. Perioada de glorie a procesoarelor Pentium a luat sfarsit odata cu lansarea familiei Core. Doar pentru ca acestea au fost puse sub umbra unor procesoare mai puternice, asta nu inseamna ca brandul a murit. Chiar si in ziua de astazi mai sunt multe sisteme care folosesc un procesor din familia Pentium. Probabil ca multi din tara noastra inca au un procesor Pentium 4, un adevarat monstru la vremea lui.

Anul acesta cei de la Intel sarbatoresc 20 de ani de la lansarea acestui produs. Da, ai auzit bine 20 de ani de procesoare Intel Pentium. Cand stai bine sa te gandesti, 20 de ani pentru o linie de produse, e o perioada destul de lunga de timp. Si daca Intel  continua sa produca aceste procesoare, istoria va continua.

In cadrul conferintei Computex de pe data de 3 iunie 2014 cei de la Intel au anuntat ca vor lansa un nou procesor din seria Pentium pentru a celebra cele doua decenii.

Noul Intel Pentium G3258 va fi un procesor cu doua nuclee. Acesta nu va avea doua nuclee fizice si doua virtuale, ci simplu doar doua nuclee fizice. Nucleele vor functiona la o frecventa de 3.2 GHz si spre deosebire de procesoarele din seria Devil’s Canyon, acestea vor avea multiplicatorul deblocat. Aceasta veste va multumi pe deplin fanii de overclock. Soclul acestui procesor este unul de tip 1150 si va functiona pe placile de baza care au incorporat chipseturile Inte 8- si 9-. Acesta va avea un TPD (Thermal Design Power) de  53 W so va functiona in tandem cu memorii DDR3 care ruleaza la frecventa de 1333 MHz.

Pretul unui astfel de procesor este estimat la doar 72$ (pret ce nu include si sistemul de racire aferent).


Lasă un răspuns