Daca toata lumea ar cadea de acord, inseamna ca ceva nu e in regula

A avea abilitatea de a face ca toti membrii unui singur grup sa cada de acord asupra unui anumit lucru poate fi o adevarata provocare pentru cei mai multi dintre noi, astfel ca acordul intregului grup devine un lucru aproape imposibil. Aceasta este noua concluzie a unui studiu care sugereaza ca acordul universal este imposibil din punct de vedere matematic si, de fapt, poate fi un indiciu ca ceva nu merge asa cum ar trebui sa functioneze in mod normal.

In cadrul acestui studiu, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Adelaide din Australia au folosit matematica pentru a dovedi ca, daca ceva pare a fi prea bun pentru a fi adevarat, inseamna ca probabil chiar asa si este. Pentru cercetarea lor, echipa a pus impreuna diferite scenarii ipotetice si au masurat probabilitatea matematica de acord universal. De exemplu, intr-un anumit scenariu, echipa a calculat probabilitatea prin care toate victimile ar cadea de acord in dezvaluirea identitatii infractorului catre politie.

Dezacordul este favorizat de natura

In fiecare scenariu prezentat, rezultatele au sugerat ca natura favorizeaza dezacordul. Totusi, parea sa existe un punct de acord pentru fiecare lucru in parte, in care fiecare acord ar incuraja, de fapt, rezultatele.

„In cazul unui vot unanim, trebuie sa ne intrebam de ce e unanim. Este din cauza ca este o situatie clara sau pentru ca a existat o partinire sistematica?”- sustine fizicialul Derek Abbott. Potrivit acestui studiu, daca toti membrii unui grup cad de acord cu privire asupra unui anumit lucru, inseamna ca exista o eroare de sistem. De exemplu, daca in cazul in care un partid politic castiga cu 100% din voturi, acesta ar putea fi un semn de corpuitie, deci, eroare de sistem.

Acest studiu evidentiaza faptul ca legile naturii favorizeaza dezacordul, sugerand ca, cooperarea este un aspect ce face parte din natura umana, dar si ca este perfect normal sa nu fim de acord cu ceilalti din jurul nostru. Potrivit oamenilor de stiinta, dezacordul este cel care face ca societatea noastra sa avanseze.


Lasă un răspuns